gum arabic, gam arab, getah arab, akasia, acacia, almanna, manfaat

Testimoni Gum Arabic Al-Manna : Pesakit Gout

Bengkak Pada Bahagian Kaki Berkurangan Selepas Mengamalkan Minuman Gum Arabic Al-Manna

gout, athritis, serangan gout, gum arabic, gam arab, getah arab, akasia, acacia, gum arabic food, almanna

Serangan Gout – Gum Arabic Al-Manna

Penyakit gout antara penyakit yang banyak dihidapi rakyat Malaysia. Blog Gum Arabic Al-Manna ingin berkongsi testimoni pengguna yang mengalami masalah yang sama dengan memaparkan pengenalan mengenai gout, perbezaannya dengan penyakit artritis, kesan penggunaan Gum Arabic Al-Manna terhadap pesakit gout dan kajian mengenainya.

Gout kebiasaannya adalah satu bentuk penyakit arthritis atau artritis kritikal (keradangan) yang diketahui penyebabnya iaitu berlaku pemendapan asid urik seperti kristal dalam darah dan sendi. Asid urik yang mendap seperti kristal dalam darah dan sendi ini mengakibatkan tindak balas keradangan yang kebiasaannya menyerang ibu jari kaki.

Artritis pula adalah penyakit radang sendi atau rheumatoid arthritis (RA) iaitu gangguan auto imun yang menyerang bahagian sendi dan menyebabkan keradangan. Penyakit artritis bukan disebabkan oleh pemendapan asid urik dalam darah dan sendi sebagaimana penyakit gout.

Auto imun (artritis) adalah kejadian tubuh diserang oleh sistem pertahanan tubuh sendiri. Faktor utama artritis belum dapat dikenal pasti secara tepat. Namun terdapat teori yang mengatakan faktor genetik juga boleh menyumbang kepada penyakit artritis.

Sememangnya terdapat perbezaan antara gout dan artritis yang menyumbang kepada keradangan sendi. Penyakit artritis banyak dihidapi golongan wanita berbanding lelaki. Golongan wanita yang belum putus haid juga lebih berisiko untuk berhadapan dengan artritis. Penyakit artritis boleh berlaku di usia 30 hingga 60 tahun.

Penyakit gout pula kebiasannya menyerang kaum lelaki berbanding wanita. Gout boleh berlaku kepada lelaki di usia 30 hingga 60 tahun. Golongan wanita yang belum putus haid sangat jarang mengalami penyakit gout.

Apa Itu Asid Urik Dan Kaitannya Dengan Gout

gout, athritis, serangan gout, gum arabic, gam arab, getah arab, akasia, acacia, gum arabic food, almanna,

Gout and Uric Acid Crystals – Gum Arabic Al-Manna

Asid urik adalah bahan perkumuhan berlebihan yang perlu dibuang dari badan melalui air kencing (urin). Ia berasal dari sejenis protein yang dikenali sebagai purin. Pemendapan asid urik berlebihan dalam darah dan sendi tidak dapat dibuang melalui air kencing mengakibatkan berlakunya penyakit gout.

Gout adalah penyakit yang paling lama dihidapi manusia sejak zaman dahulu. Pada waktu itu gout adalah penyakit yang sukar dirawat bahkan boleh mengakibatkan kemudaratan dan kecacatan kepada pesakit yang menghidapinya. Pada masa kini, gout telah dapat dikawal dengan kemajuan teknologi di bidang perubatan.

Penyakit gout kebiasaannya terjadi di bahagian ibu jari kaki juga boleh berlaku pada bahagian sendi-sendi yang lain seperti buku lali, lutut, pergelangan tangan dan jari. Gout selalu terjadi secara tiba-tiba dan mengambil masa satu malam. Kesakitannya akan dirasai berhari-hari dan jika tidak dirawat ia mengambil masa sekurang-kurangnya satu hingga dua minggu untuk reda.

Kejadian awal selalunya berlaku pada bahagian ibu jari kaki yang sakit menjadi panas, merah dan bengkak. Kesakitan yang dirasai juga mungkin akan berlaku lagi selepas beberapa minggu atau bulan. Bahagian sendi menjadi begitu sensitif terhadap pergeseran dan sentuhan sehingga menyukarkan pesakit untuk bergerak.

Komplikasi Pesakit Gout

Gout adalah penyakit yang mungkin mempunyai kaitan dengan penyakit lain. Antara masalah kesihatan yang selalu dihadapi pesakit gout seperti berikut:

 • Kegemukan
 • Darah tinggi
 • Hiperlipidemia
 • Diabetes

Kesan pemendapan asid urik di bawah kulit boleh mengakibatkan bonjolan yang dikenali sebagai tophi. Manakala pemendapan asid urik yang berlaku pada bahagian saluran urinari atau saluran air kencing boleh mengakibatkan penyakit batu karang.

Bagaimana Gum Arabic Al-Manna Membantu Pesakit Gout?

Gum Arabic Al-Manna menjadi pilihan salah seorang ahli keluarga Encik Aidil yang menghidap penyakit gout. Setelah berikhtiar dengan pelbagai kaedah rawatan lain, ternyata nikmat kesihatan dapat dirasai dengan kesan perubahan yang dihadapi selepas mengambil serbuk Gum Arabic Al-Manna sebagai minuman.

Perkongsian Encik Aidil mengenai penyakit gout yang dialami ahli keluarganya sejak sekian lama menunjukkan tanda positif dan penyakit gout semakin berkurangan hasil pengambilan serbuk Gum Arabic Al-Manna. Sebelum ini Encik Aidil mendapatkan serbuk Gum Arabic Al-Manna di Negeri Pahang. Setelah berada di Kota Bharu, beliau menyelidiki laman carian berkaitan ejen Gam Arab di Kota Bharu yang akhirnya membawa kepada penemuan blog Stokis Gum Arabic Al-Manna Kota Bharu.

Gum Arabic Al-Manna ni memang berkesan untuk pesakit gout. Sebelum ini saya mendapatkannya di Negeri Pahang untuk ahli keluarga yang sakit gout gout. Selepas ambil Gum Arabic Al-Manna penyakit gout semakin berkurangan. Bila berada di sini (Kota Bharu) saya cuba cari dalam internet dan terjumpa blog Gum Arabic Al-Manna. Jadi saya dapatkan di sini lah lebih mudah sebab kerja pun di sini.

Perbualan ini lebih kurang memaparkan testimoni daripada Encik Aidil ketika menemui beliau di hadapan Wisma Persekutuan Negeri Kelantan. Beliau seorang yang mesra dan tidak segan untuk berkongsi manfaat Gum Arabic Al-Manna untuk kegunaan ahli keluarga beliau sebagai ikhtiar merawat penyakit gout.

Getah pokok akasia atau acacia gum di Negara Sudan merupakan cairan gula mentah semula jadi yang mengandungi khasiat penting dan mineral yang tinggi untuk manfaat kesihatan. Prebiotik semula jadi ini mendapat pengiktirafan melalui kajian yang dijalankan oleh pakar-pakar pemakanan, perubatan dan kimia di beberapa Negara Eropah.

Kajian berkaitan Gum Arabic Juga dilakukan oleh pakar-pakar di universiti di Negara Arab seperti Sudan dan Arab Saudi. Malaysia juga tidak melepaskan peluang untuk mengadakan kerjasama dengan pakar negara luar untuk membuat kajian terhadap penggunaan Gum Arabic.

Kajian Gum Arabic Di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)

Malaysia antara negara yang mempuyai kepakaran dalam membuat penyelidikan nutrisi di samping membuat hubungan kerjasama dengan pakar dari negara lain. Kajian nutrisi dan fungsi terhadap Gum Arabic telah dilakukan oleh pihak Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) melalui Pusat Inovasi Teknologi Manisan (MANIS). Kajian ini juga meliputi kaedah menghasilkan produk makanan dengan mengguna Gum Arabic.

Proses pengubahan Gum Arabic ke bentuk yang lebih halus turut dikongsi oleh Prof Dr Aminah Abdullah, penyelidik dan pakar nutrisi Sekolah Sains Kimia dan Teknologi Makanan di UKM. Menurut beliau, cara memproses Gum Arabic itu hanya melalui pengecilan saiz resin asal kepada bentuk serbuk tanpa terdedah kepada sebarang bahan kimia atau suhu melampau. Memetik kenyataannya di Sinar Harian.

Selain mempunyai kandungan mineral yang seimbang iaitu kalsium, magnesium, kalium dan besi, ia juga (Gum Arabic) mampu mengurangkan sakit-sakit sendi.

Ujar Prof. Dr. Aminah Abdullah yang berkhidmat di Jabatan Pusat Pengajian Sains Kimia dan Teknologi Makanan Fakulti Sains dan Teknologi Universiti Kebangsaan Malaysia. Beliau juga merupakan Jawatankuasa Kluster Pertanian dan Pemakanan sebagaimana terkandung di portal Majlis Profesor Negara.

gout, athritis, serangan gout, gum arabic, gam arab, getah arab, akasia, acacia, gum arabic food, almanna

Prof Dr Aminah Abdullah – UKM

Kajian Gum Arabic Di Universiti Majmaah Arab Saudi

Jabatan Kimia Kolej Pendidikan Zulfi, Universiti Majmaah Arab Saudi telah bekerjasama dengan Unit Penyelidikan dan Kecemerlangan Saintifik untuk mengadakan muhadharah bertajuk ‘Penggunaan Gum Arab Sebagai Rawatan Untuk Gout‘.

Muhadharah ini telah diadakan pada hari Rabu, 4 November 2015 di Jabatan Kimia. Kertas kerja ini telah disediakan oleh Dr. Mai Makki Mahmoud selaku Pembantu Profesor di Jabatan Kimia Kolej Pendidikan Zulfi.

لقد اقام قسم الكيمياء بالتعاون مع وحدة البحث العلمي و التميز محاضرة بعنوان استخدام الصمغ العربي كعالج لمرض النقرس

Beliau turut menyentuh beberapa aspek penting dalam pengisian muhadharah ini seperti berikut.

 1. Sifat-sifat fizikal dan kimia gam arab.
 2. Gejala penyakit gout dan dos gam arab yang sesuai untuk rawatan.
 3. Analisis statistik keputusan ujian untuk pesakit selepas mengambil dos gam arab yang berbeza selama empat bulan.
 4. Membincangkan keputusan yang membuktikan keberkesanan gam arab untuk merawat gout.

Dr. Mai Makki Mahmoud mempunyai pengalaman yang luas dalam bidang sains kimia. Pengalaman beliau dalam menerajui beberapa badan penting dapat dilihat seperti berikut.

 • Pembantu Pengajar di Fakulti Sains Universiti Sudan, 1996-2004
 • Pensyarah di Fakulti Sains Universiti Sudan, 2005-2011
 • Pembantu Profesor di Fakulti Sains Universiti Sudan, 2011-2015
 • Pembantu Profesor (Ketua Jabatan) Fakulti Sains Jabatan Kimia Universiti Sudan, September 2003-Disember 2003
 • Pembantu Profesor di Fakulti Pendidikan Zilfi Universiti Majmaah, 2014 hingga kini

Kajian Gum Arabic Di Universiti Cardiff United Kingdom

Sebuah tesis telah dikemukakan untuk ijazah Doktor Perubatan di Universiti Cardiff United Kingdom. Tesis yang ditulis oleh David Andrew Glover memberi tumpuan khusus kepada Gum Arabic yang akan diubah bentuknya menjadi suplemen makanan tambahan.

Menurut beliau, Gum Arabic dapat bertindak sebagai prebiotik. Beliau memaparkan maksud prebiotik iaitu bahan makanan tidak cerna yang memberi manfaat kepada pengguna. Ia bertindak dengan merangsang pertumbuhan atau aktiviti sejumlah bakteria baik dalam usus. Oleh itu ia dapat meningkatkan lagi kesihatan pengguna.

Non-digestible food ingredients which beneficially affect the host by selectively
stimulating the growth and / or activity of one or a limited number of bacteria in the
colon and thus improve the host health.

Melalui tesis ini, David Andrew Glover memilih tajuk ‘The Effects of Dietary Supplementation with Gum Arabic on Blood Pressure and Renal Function in Subjects with Type 2 Diabetes Mellitus‘, atau ‘Kesan Makanan Tambahan dengan Gum Arabic Terhadap Tekanan Darah dan Fungsi Buah Pinggang dalam Subjek Diabetes Mellitus Jenis 2‘. Sebahagian fakta yang digunakan dalam penulisan tesis ini atau seumpamanya telah diolah dalam Testimoni Gum Arabic Al-Manna : Pesakit Buah Pinggang.

Kandungan tesis ini mengandungi beberapa bab yang berkait dengan Gum Arabic antaranya seperti berikut;

 1. Gum Arabic (Background), m/s 54
 2. Potential Renal benefits of Gum Arabic, m/s 56
 3. Potential Actions of Gum Arabic in Nephropathy, m/s 56
 4. Effects of Gum Arabic on TGF-β activity, m/s 59
 5. Choice of Gum Arabic preparation, m/s 61
 6. Effects of Gum Arabic on Biochemistry and Renal Function, m/s 102
 7. The Effects of Gum Arabic on Blood Pressure and Cardiovascular Risk, m/s 107
 8. The effects of Gum Arabic on Short Chain Fatty Acid Production, m/s 114

Usaha yang dijalankan David Andrew Glover untuk menyiapkan tesis berkaitan penggunaan Gum Arabic dalam suplemen ini telah mendapat sokongan padu daripada penyelia beliau iaitu Profesor Aled Phillps dan Dr. Steve Riley. Beliau juga diberi peluang untuk mendapat data maklumat dari pasukan Diabetes di Hospital Llandough.

david andrew glover, gout, athritis, serangan gout, gum arabic, gam arab, getah arab, akasia, acacia, gum arabic food, almanna

David Andrew Glover – Universiti Cardiff UK

Gum Arabic Alternatif Penyelidikan Masa Depan

Seorang Doktor yang pernah memiliki Ijazah pertama dalam bidang Sains Gunaan Biologi, Dr. Timothy C. Baldwin telah menulis mengenai tumbuhan yang mengeluarkan cecair getah dalam sebuah jurnal bertajuk ‘Gum Arabic : Past, Present and Future’.

Beliau menulis mengenai penggunaan Gum Arabic yang telah melangkaui jarak masa ribuan tahun dalam industri perdagangan dunia. Penggunaan Gum Arabic terus berjalan pada hari ini dan diperkenalkan menerusi pelbagai aplikasi penggunaan tersendiri seperti dalam industri makanan dan bahan tambahan yang boleh dilihat dalam suplemen dan bahan perubatan.

The objective of the current monograph is to provide a broad overview of the research data pertaining to one of the most agronomically significant of these plant gum exudates, namely gum arabic, and to highlight possible avenues for future research.

Tulisan Dr. Timothy C. Baldwin menjadi sebahagian judul kandungan buku Recent Progress in Medicinal Plants, Vol. VIII – Phytochemistry & Pharmacology II yang diterbitkan oleh Sci. Tech. Publishers, USA. Sebelum buku ini diterbitkan, beliau telah kembali ke UK pada tahun 1999 dan menerima pelantikan sebagai Penyelidik Pasca Kedoktoran di Jabatan Biokimia Universiti Cambridge United Kingdom.

dr. timothy c. baldwin, recent progress in medicinal plants, gum arabic : past, present and future, gout, athritis, serangan gout, gum arabic, gam arab, getah arab, akasia, acacia, gum arabic food, almanna,

Dr. Timothy C. Baldwin – Gum Arabic : Past, Present and Future

Jabatan Botani Universiti Sains Malaysia Pulau Pinang

Dr. Timothy C. Baldwin pernah mengambil tugas sebagai Pensyarah Universiti di Jabatan Botani Universiti Sains Malaysia (USM) Pulau Pinang. Nama beliau turut tercatat antara penggerak bersama dalam bengkel ‘Perspectives from Conducting a Molecular Biology‘ yang diadakan secara kerjasama antara Jabatan Biologi Universiti Sains Malaysia (USM) dengan Jabatan Biokimia Universiti Barat Australia (UWA).

Portal Wiley Online Library juga memuatkan artikel yang ditulis oleh Lawrence J. Abraham dan Jim Whelan berkaitan bengkel kerjasama penyelidikan yang dijalankan selama empat hari bermula 4-8 Disember 1995 melibatkan 12 orang peserta dari seluruh Malaysia. Penyelidikan biologi molekul ini dibuat sebagai menyahut Rancangan Malaysia ke-7 untuk berkolaborasi bersama pakar luar negara dalam latihan penyelidikan.

Peringkat akhir program penyelidikan ini mereka menggabungkan empat eksperimen iaitu:

 1. Cloning DNA fragments in a plasmid vector.
 2. Cloning vectors and antibiotic selection.
 3. Transgenic plants and Gus expression.
 4. Genetic analysis by PCR.

Senarai penggerak dan peserta bengkel penyelidikan biologi molekul seperti berikut:

 • Prof. Mohd Azizan Mohd Noor (Biol, USM)
 • Prof. Dick Hoe (Biol, USM)
 • Dr. Mohd Nazalan Najimudin (Biol, USM)
 • Dr. Mustafa Fadhil Farid Wajidi (Sch Distance Learning, USM)
 • Dr. Kamaruzaman Mohamed (Biol, USM)
 • Dr. Timothy C. Baldwin (Biol, USM)
 • Norman Palmer (Biochemistry, UWA)
 • Jim Whelan (Biochemistry, UWA)
 • Steven Walton (Pathol, UWA)
 • Lawrie Abraham (Biochemistry, UWA)
 • Latifah Ahmad (Malaysiain Agric. Research and Dev Institute)
 • Ng Shu Yih (Biochem, National Univ. of Malaysia)
 • Siti Nurdijati Baharudin (Biol, USM)
 • Saminah Simoh (MARDI)
 • Siti Zuainah Omar (Biol, USM)
 • Zarina Mohd Yassan (Bio, USM)
 • Salehudin Jamon (Fisheries Research Inst, Malaysia)
 • Lokmal Ngah (Forest Research Inst, Malaysia)
 • Mohd Akhir Arshad (Fisheries Research Inst, Malaysia)
 • Abdul Razak Lajis (National Poison Centre)
 • Baharuddin Sulaiman (Biol, USM)

Pemegang PhD dalam Botani dari Universiti Reading United Kingdom, Dr. Timothy C. Baldwin kini berkhidmat sebagai Reader di Plant Biologi Sel, Fakulti Sains dan Kejuruteraan, Sekolah Biologi, Kimia dan Sains Forensik di Universiti Wolverhampton United Kingdom.

dr. timothy c. baldwin, gout, athritis, serangan gout, gum arabic, gam arab, getah arab, akasia, acacia, gum arabic food, almanna,

Dr. Timothy C. Baldwin – Universiti Wolverhampton UK

Rawatan Serangan Gout

Gejala serangan gout secara mendadak memerlukan rawatan tertentu untuk meredakan kesakitan yang dialami. Gout adalah penyakit yang boleh sembuh bergantung kepada cara-cara untuk mengatasinya.

Kaedah rawatan serangan gout yang berlaku secara mendadak adalah seperti berikut:

 • Rehatkan sendi ketika gejala gout menyerang
 • Boleh mengambil ubat anti keradangan dan terdapat juga ubat-ubat tertentu  yang memerlukan preskripsi doktor termasuk steroid
 • Sentiasa peka terhadap gejala awal serangan
 • Rawatan awal boleh mengurangkan penyakit ini daripada melarat

Rawatan Jangka Panjang Penyakit Gout

Hubungan antara penyakit gout dengan peningkatan asid urik dalam badan tidak dapat disangkal lagi. Justeru pengawalan terhadap asid urik agar tidak berlebihan perlu diberi penekanan dalam rawatan jangka panjang penyakit gout.

 • Mengawal berat badan. Berat badan berlebihan atau kegemukan boleh mengganggu kemampuan badan untuk membuang asid urik berlebihan yang sepatutnya dikeluarkan melalui air kencing.
 • Jauhi minuman keras
 • Banyakkan minum air kosong
 • Amalkan gaya hidup sihat untuk mengelakkan penyakit yang berkaitan dengan gout
 • Jauhi makanan yang mengandungi jumlah purin yang tinggi
 • Purin juga terdapat dalam sebahagian daging haiwan, makanan laut dan kekacang

Elakkan Makanan Tinggi Purin

Pesakit gout juga dapat menjaga pengambilan makanan untuk mengelakkan kejadian serangan gout. Kandungan purin yang tinggi dalam sesetengah makanan antara faktor yang boleh menyumbang kepada gangguan gout.

Makanan yang perlu dielakkan adalah seperti berikut:

 • Organ dalaman haiwan seperti hati, ginjal, paru-paru dan otak
 • Ikan bilis, kembung dan sardin
 • Daging cincang
 • Ekstrak daging seperti ragi dan kiub
 • Makanan bercengkeram seperti ketam, udang dan kerang

Kurangkan Makanan Yang Mengandungi Purin

Purin juga boleh didapati dalam makanan sayuran, kekacang dan bijirin. Makanan jenis ini boleh diambil oleh pesakit gout tetapi perlu membataskan pengambilan dari makan secara berlebihan. Makanan tersebut adalah seperti berikut:

 • Asparagus, bunga kubis, cedawan dan bayam
 • Kacang selai, kacang lentil, kacang soya dan kacang peas
 • Haiwan ternakan untuk kegunaan makanan (poultry)
 • Roti jagung dan bijirin

Penyakit Gout Boleh Dirawat

Penyakit gout boleh dirawat dengan kaedah-kaedah yang betul bermula dari cara rawatan semasa serangan, rawatan jangka masa panjang dan kawalan dalam pengambilan pemakanan tertentu. Penyakit gout juga boleh diwarisi, namun faktor persekitaran juga turut memainkan peranan tanpa mengira sesiapa sahaja.

Bagaimana Untuk Mendapatkan Gum Arabic Al-Manna?

Anda boleh menghubungi kami melalui SMS atau WhatsApp di 014-507 5708 (Nurul Huda) untuk mendapatkan maklumat dan panduan berkenaan Serbuk Al-Manna Gum Arabic (RM30/150gram). Penghantaran produk Gum Arabic Al-Manna/ Getah Arab/ Gam Arab/ Akasia/ Acacia melalui Pos Laju Malaysia dan kami juga membuat penghantaran sendiri (COD) ke destinasi anda bagi kawasan Kota Bharu dan sekitarnya.

gum arabic, gam arab, getah arab, akasia, acacia, almanna, manfaat

Gum Arabic Al-Manna/ Getah Arab/ Gam Arab/ Akasia/ Acacia.

gum arabic, gam arab, getah arab, akasia, acacia, almanna, manfaat

Testimoni Gum Arabic Al-Manna : Pesakit Kolesterol Tinggi

Doktor Kurangkan Dos Ubat Kolesterol Selepas Mengamalkan Minuman Gum Arabic Al-Manna

kolesterol tinggi, gum arabic, gam arab, getah arab, akasia, acacia, almanna

Kolesterol Tinggi – Gum Arabic Almanna

Blog Gum Arabic Al-Manna kali ini berkongsi testimoni pengguna berkait masalah kolesterol tinggi yang dialami sendiri oleh bapa admin (Zakaria bin Idris). Beliau telah mencuba mengamalkan serbuk Gum Arabic Al-Manna sebagai ikhtiar dalam membantu masalah kolesterol yang dihadapi dan berterusan mengambil ubat-ubatan hospital pada dos yang sama.

Kolesterol dan lemak adalah sumber keperluan yang menghasilkan tenaga penting dalam proses perjalanan sistem tubuh badan. Antara fungsi lemak dan kolesterol terhadap tubuh dalam bertindak sebagaimana berikut:

 • Lemak dan kolesterol adalah pengangkut yang membantu proses penyerapan Vitamin A, D, E & K yang larut lemak.
 • Lemak dan kolesterol  membekalkan asid-asid lemak yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh badan.

Namun, pengambilan lemak secara berterusan perlu dielakkan dalam pemakanan. Walau pun ia tidak boleh dielakkan sepenuhnya dalam hidangan makanan harian tetapi ia perlu dikawal dengan bijak agar pengambilannya tidak mendatangkan risiko untuk kesihatan.

Kolesterol dihasilkan secara semula jadi dari organ hati manusia sekitar 80%. Manakala 20% lagi datang dari sumber makanan dan minuman yang diambil setiap hari. Oleh itu badan manusia tidak memerlukan kolesterol yang tinggi dari sumber makanan dan minuman memandangkan ia telah pun dihasilkan melalui hati.

Gejala kolesterol tinggi dapat diketahui dengan beberapa keadaan yang berlaku pada badan. Keadaan yang mungkin mendatangkan risiko ini perlu diatasi dengan mengubah cara pemakanan yang lebih sihat, gaya hidup yang lebih selamat dan mendapatkan rawatan jika diperlukan. Ciri-ciri kemungkinan kolesterol tinggi seperti berikut:

 1. Rasa mual
 2. Leher rasa tegang
 3. Muka merah
 4. Krem pada bahagian kaki
 5. Muntah
 6. Sakit kepala
 7. Sesemut / kebas pada bahagian tubuh seperti kaki, tangan dan kepala.

Bagaimana Gum Arabic Al-Manna Membantu Pesakit Kolesterol Tinggi?

serangan jantung, gum arabic, gam arab, getah arab, akasia, acacia, almanna

Risiko Serangan Jantung – Gum Arabic Al-Manna

Gum Arabic Al-Manna dipilih sebagai ikhtiar dalam membantu masalah kolesterol tinggi yang dihadapi encik Zakaria. Dalam masa sama pengambilan ubat-ubatan hospital diteruskan mengikut dos dan jadual yang telah ditetapkan oleh pihak doktor.

Setelah 2 minggu encik Zakaria mengamalkan pemakanan sihat serbuk Gum Arabic Al-Manna, ternyata hasil yang diperolehi begitu memuaskan dalam usia 60an untuk bergerak aktif ke masjid dan majlis keraian. Masalah sakit lutut yang dihadapi sebelum ini kini kembali pulih dan dapat melakukan ibadah pada kedudukan yang lebih baik.

Ayah balik dari hospital tadi doktor suruh kurangkan dos ubat cairkan darah (aspirin). Sebab kolesterol ayah pun dah terlebih rendah. Sakit lutut dah hilang sejak minum serbuk Gum Arabic Al-Manna 2 minggu yang lalu.

Ubat cairkan darah (aspirin) yang digunakan encik Zakaria juga berfungsi sebagai ubat tahan sakit dan menghalang pembekuan darah. Aspirin atau dikenali sebagai bahan aktif Acetyl Salicylic Acid merupakan ubat dalam kategori Non-Steroidal Anti Inflammatory Drug (NSAID). Aspirin adalah ubat am yang boleh diperolehi tanpa preskripsi doktor sebagaimana yang dijelaskan dalam portal Kementerian Kesihatan Malaysia MyHEALTH.

Keberkesanan getah pokok akasia atau Gum Arabic Acacia dalam membantu memulihkan kolesterol yang tinggi ke tahap normal telah didedahkan dalam sebuah jurnal European Food Safety Authority (EFSA). Kajian saintifik telah membuktikan manfaat kesihatan yang boleh diperolehi dari getah pokok akasia iaitu dapat membantu memulihkan kepekatan kolesterol dalam darah ke tahap yang normal.

Panel EFSA berkait dengan Produk Dietetik, Nutrisi dan Alahan (NDA) telah diminta untuk membuat kajian berhubung dakwaan manfaat kesihatan yang terdapat pada getah pokok akasia. Penilalaian telah dibuat dan menghasilkan 3 hujah ilmiah yang menyokong penggunaan Gum Arabic sebagai unsur pemakanan sihat dalam membantu meningkatkan kesihatan.

Panel EFSA membuat penilaian terhadap manfaat untuk kesihatan antaranya menganggap penggunaan Gum Arabic memberi kesan yang baik kepada pemuliharaan paras kepekatan kolesterol darah yang normal. Kolesterol jahat atau Low-Density Lipoproteins (LDL) membawa kolesterol dari hati ke tisu periferal termasuk pembuluh darah (arteri). Peningkatan kolesterol jahat boleh mendatangkan risiko terhadap fungsi normal pada pembuluh darah. Paras kolesterol jahat (LDL) yang mengatasi paras kolesterol baik (HDL) boleh mengakibatkan serangan penyakit antaranya darah tinggi, obesiti, strok dan jantung.

“Low-density lipoproteins (LDL) carry cholesterol from the liver to peripheral tissues, including the arteries. Elevated LDL-cholesterol, by convention >160 mg/dL, may compromise the normal function of the arteries”

Maka panel EFSA berpendapat dengan mengekalkan kepekatan kolesterol darah yang normal adalah memberi manfaat terhadap kesihatan manusia. Panel merumuskan kesimpulan dari data-data yang telah diberikan bahawa getah pokok akasia menjadi satu juzuk dari seluruh makanan kesihatan yang diperlukan dan ia mempunyai ciri-ciri yang mencukupi. Huraian terperinci boleh dilihat di jurnal EFSA melalui laman Wiley Online Library.

Kaedah mencegah kolesterol tinggi dalam darah

Kolesterol tinggi boleh membawa kepada keradangan pankreas dan pembesaran hati. Mencegah daripada berlaku masalah kolesterol tinggi dalam darah sangat dianjurkan untuk menjaga kesihatan ke tahap yang lebih baik. Terdapat beberapa kaedah untuk mencegah kolesterol tinggi dalam darah sebagai mana berikut.

 • Tingkatkan pengambilan makanan serat tinggi seperti sayur-sayuran dan buah-buahan
 • Jauhi aktiviti tidak sihat seperti merokok dan minuman keras
 • Kurangkan makanan ringan, makanan sejuk beku dan produk bakeri.
 • Amalkan pemakanan yang mengandungi omega 3 seperti minyak ikan
 • Jalani cara hidup sihat dengan pengambilan makanan rendah lemak dan kolesterol
 • Lakukan senaman secara teratur walaupun hanya senaman ringan
 • Kawal berat badan dan elakkan stress
 • Buat pemeriksaan kesihatan enam bulan sekali jika terdapat ahli keluarga yang pernah mempunyai penyakit ini.

Bagaimana Untuk Mendapatkan Gum Arabic Al-Manna?

Anda boleh menghubungi kami melalui SMS atau WhatsApp di 014-507 5708 (Nurul Huda) untuk mendapatkan maklumat dan panduan berkenaan Serbuk Al-Manna Gum Arabic (RM30/150gram). Penghantaran produk Gum Arabic Al-Manna/ Getah Arab/ Gam Arab/ Akasia/ Acacia melalui Pos Laju Malaysia dan kami juga membuat penghantaran sendiri (COD) ke destinasi anda bagi kawasan Kota Bharu dan sekitarnya.

gum arabic, gam arab, getah arab, akasia, acacia, almanna, manfaat

Gum Arabic Al-Manna/ Getah Arab/ Gam Arab/ Akasia/ Acacia.

gum arabic, gam arab, getah arab, akasia, acacia, almanna

Testimoni Gum Arabic Al-Manna : Pesakit Buah Pinggang

Minum Gum Arabic Al-Manna : Bengkak Kaki Hilang Badan Rasa Ringan

buah pinggang, gum arabic, gam arab, getah arab, akasia, acacia, almanna

Buah Pinggang – Gum Arabic Almanna

Blog Gum Arabic al-Manna ingin berkongsi testimoni pengguna Gam Arab yang mengidap penyakit buah pinggang.  Pengguna Gum Arabic Al-Manna yang dikenali sebagai Liza@fauziee sering menghadapi masalah bengkak di bahagian kaki dan badan terasa berat ekoran masalah buah pinggang yang dihadapinya.

Sebenarnya ramai yang kurang menyedari dengan kehidupan seharian yang dilalui tidak menunjukkan perubahan ketara sebagai penanda aras kesihatan sebenar. Mungkin terdapat gejala kecil yang berlaku pada badan namun ia dilihat sebagai perubahan biasa yang difahami dalam erti kata tanda-tanda kesakitan biasa. Hal ini juga berlaku kepada tanda-tanda penyakit buah pinggang seperti:

 • Kekerapan buang air kencing
 • Mengalami keletihan yang ketara
 • Berlaku kebengkakan pada bahagian tertentu tubuh badan
 • Mengalami kegatalan yang begitu ketara
 • Mulut berasa begitu kelat
 • Berlaku loya dan muntah
 • Berasa sejuk berterusan
 • Mengalami kesukaran bernafas
 • Mengalami kesakitan di bahagian belakang atau di bawah sebelah tepi
 • Kekerapan pening kepala

Bagaimana Gum Arabic Al-Manna Membantu Pesakit Buah Pinggang?

sakit buah pinggang, gum arabic, gam arab, getah arab, akasia, acacia, almanna

Kanser Buah Pinggang | Gum Arabic Al-Manna

Blog Gum Arabic al-Manna menyenaraikan semula butiran testimoni dari seorang pengguna iaitu Liza@fauziee yang telah membeli produk Gam Arab terus dari admin blog dan berkongsi keberkesanan Gum Arabic Al-Manna selepas mengamalkannya untuk kesihatan dan sebagai ikhtiar dalam membantu masalah buah pinggang yang dihadapinya. Testimoni ini diolah semula dalam bentuk susunan ayat yang mudah difahami.

Saya telah mengamalkan Gum Arabic al-Manna ini. Kesannya kaki saya tidak bengkak lagi walaupun saya minum air biasa dalam kuantiti yang banyak. Tidur lebih nyenyak dan bangun pagi badan juga terasa ringan.

gum arabic, gam arab, getah arab, akasia, acacia, almanna, testimoni, sakit buah pinggang,

Testimoni pesakit buah pinggang – Gum Arabic Al-Manna.

Kajian keberkesanan penggunaan Gum Arabic terhadap pesakit buah pinggang yang didedahkan oleh National Center for Biotechnology Information, U.S. National Library of Medicine (NCBI) telah dijalankan di Department of Biochemistry and Nutrition, Faculty of Medicine, University of Gezira – Gezira Journal of Health Sciences.

“The effects of gum arabic oral treatment on the metabolic profile of chronic renal failure patients under regular haemodialysis in Central Sudan.”

Hasil kajian dari University of Gezira terhadap pesakit buah pinggang menunjukkan penurunan paras urea antara 31-44p, penurunan creatinine pula 9-12p, sementara penurunan uric acid 14-19p, manakala penurunan phosphorus 17-22p sesudah pengambilan 50 gram setiap hari Gum Arabic dalam tempoh 3 bulan. Testimoni berdasarkan kajian ini menguatkan lagi keberkesanan Gum Arabic dalam membantu pesakit buah pinggang.

Melihat kepada keterangan muka depan bungkusan Gum Arabic al-Manna keluaran Al-Manna Ameer menunjukkan Gum Arabic ini adalah 100% asli yang mengandungi kalsium dan mineral serta fiber semulajadi.

Gum Arabic menjadi pilihan dan testimoni pengguna kerana ianya kaya dengan sumber prebiotik yang tinggi serta amat diperlukan oleh bakteria probiotik dalam usus (bakteria baik) bagi merangsang fungsi perkumuhan bahan yang tidak diperlukan badan seperti bahan buangan nitrogen. Pengumpulan sisa najis nitrogen ini menjadi lebih banyak apabila buah pinggang tidak dapat berfungsi dengan lebih baik.

Dengan itu paras nitrogen yang mengandungi bakteria jahat dan perlu dibuang semakin bertambah dalam sisa najis, ianya akan memudahkan proses pembuangan nitrogen dan bakteria yang tidak diperlukan serta berlaku penurunan paras serum urea dengan begitu ketara.

Pengguna yang mungkin mengalami tanda-tanda sakit buah pinggang dinasihatkan untuk berjumpa dengan pihak doktor terlebih dahulu bagi membuat pemeriksaan dengan lebih lanjut dan jika didapati mengalami masalah tersebut, maka perlu mendapatkan ubat untuk sakit buah pinggang dengan mengambil kira nasihat dan cadangan doktor.

Kaedah mencegah penyakit buah pinggang atau ginjal

 1. Membuat pemeriksaan ginjal.
 2. Mengawal pemakanan dan pengambilan hidangan yang seimbang.
 3. Minum air kosong secara berperingkat sekurang-kurangnya 2 liter sehari.
 4. Elakkan budaya merokok, berhenti terus adalah jalan terbaik.
 5. Makan ubat mengikut saranan doktor.
 6. Kekalkan berat badan seimbang dan sihat.
 7. Meluangkan masa paling kurang 30 minit setiap hari untuk senaman.

Bagaimana Untuk Mendapatkan Gum Arabic Al-Manna?

Anda boleh menghubungi kami melalui SMS atau WhatsApp di 014-507 5708 (Nurul Huda) untuk mendapatkan maklumat dan panduan berkenaan Serbuk Al-Manna Gum Arabic (RM30/150gram). Penghantaran produk Gum Arabic Al-Manna/ Getah Arab/ Gam Arab/ Akasia/ Acacia melalui Pos Laju Malaysia dan kami juga membuat penghantaran sendiri (COD) ke destinasi anda bagi kawasan Kota Bharu dan sekitarnya.

gum arabic, gam arab, getah arab, akasia, acacia, almanna

Gum Arabic Al-Manna/ Getah Arab/ Gam Arab/ Akasia/ Acacia.

Follow my blog with Bloglovin

gum arabic, gam arab, getah arab, akasia, acacia, almanna, manfaat

Manfaat Gum Arabic Al-Manna

Khasiat Gum Arabic Al-Manna

Gum Arabic Al-Manna mempunyai khasiat tersendiri dalam membantu meningkatkan kesihatan. Getah Arab yang menjadi amalan makanan bagi pekerja tanaman al-Manna di Sudan ini memberi kesan positif kepada kesihatan apabila para pekerja mampu melaksanakan tugas di ladang tersebut tanpa mendapat sebarang penyakit walaupun berada di bawah suhu 52 darjah celcius cuaca panas.

Berikut kebaikan dan faedah yang terdapat pada Gum Arabic Al-Manna:

 1. Membantu proses penyembuhan pesakit buah pinggang kronik.
 2. Membantu buah pinggang kembali pulih dan berfungsi dengan baik tanpa dialisis.
 3. Membantu tahap penurunan kreatinin dalam darah ke tahap yang lebih baik.
 4. Membantu badan untuk lebih cergas dan bernaga.
 5. Membantu mengurangkan kesan radikal oksigen bebas.
 6. Membantu meningkatkan paras butyrate dalam serum darah.
 7. Membantu menurunkan tekanan darah yang tinggi (darah tinggi).
 8. Membantu memulihkan selesema dan demam.
 9. Membantu menurunkan gula dalam darah (kencing manis).
 10. Membantu proses penurunan berat badan dengan mengawal selera pemakanan.
 11. Membantu proses melicinkan wajah bagi penggunaan air larutan gam sebagai mask.
 12. Membantu memulihkan senggugut.
 13. Membantu proses penyembuhan gout.
 14. Membantu menyembuhkan buasir.
 15. Membantu menyembuhkan migrain.
 16. Membantu menyembuhkan kudis.
 17. Membantu untuk lebih mudah bangun pagi.
 18. Membantu masalah sendi dan cepat letih.
 19. Membantu mengurangkan berat badan.
 20. Membantu memulihkan asma dan masalah kulit.
 21. Membantu memulihkan masalah batu karang.
 22. Membantu memulihkan masalah lutut dan sendi.
 23. Membantu dalam pemulihan kanser.
 24. Membantu memulihkan gejala sembelit.
 25. Membantu memperbaiki sistem imun badan dengan rangsangan sel dendritic.
 26. Membantu serapan unsur mineral yang lebih baik seperti zink, sodium dan calcium.
 27. Membantu menghalang pertumbuhan sel kanser usus dan keradangan.
 28. Membantu mengurangkan paras urea dan menambah nitrogen dalam najis kepada pesakit buah pinggang.
 29. Membantu merawat cirit-birit.
 30. Membantu memulihkan masalah buasir.
 31. Membantu pemulihan hiperaktif
 32. Membantu mengurangkan kolesterol
 33. Membantu merawat penyakit berkait saluran gastro usus melibatkan kawasan esofagus, perut, usus kecil, kolon, rektum dan dubur.

Paparan menarik mengenai Gum Arabic Al-Manna

 • Menurut The US Food and Drug Administration (FDA), Gum Arabic al-Manna merupakan serat yang paling selamat.
 • Kenyataan dari Jawatankuasa bersama Pakar Food and Agriculture Organization (FAO) dan World Health Organization (WHO) bahawa Gum Arabic al-Manna adalah bahan makanan tambahan yang sangat selamat.
 • Rakyat Sudan telah mengamalkan pemakanan Gum Arabic al-Manna sejak sekian lama tanpa sukatan dan tidak menghadapi kesan sampingan yang buruk terhadap kesihatan.
 • Gum Arabic al-Manna tidak melalui pencernaan di dalam usus, sebaliknya diperam dalam kolon dan appendiks, lalu menghasilkan asid lemak rantaian pendek short-chain fatty acids yang membawa banyak kebaikan untuk kesihatan dan bertindak sebagai prebiotik. Prebiotik menyalurkan makanan kepada bakteria jenis baik dan berperanan dalam membebaskan sisa najis, toksin dan lemak berlebihan dalam badan. Fungsi prebiotik untuk mengukuhkan sistem pertahanan badan dan melawan bakteria jenis jahat. Prebiotik yang hidup dalam colon dan appendix dapat membantu dalam mengurangkan kandungan kolesterol dalam darah. Ia bertindak sebagai anti agen yang melawan segala bentuk pertumbuhan kanser dam tisu hidup dan anti oksidan yang menjadi perisai daripada keracunan pada hati dan jantung.
 • Keberkesanan Gum Arabic al-Manna menurut laporan American Journal of Clinical Nutrition dapat memberi penyembuhan pesakit buah pinggang yang kronik. Beban yang dialami buah pinggang dapat dikurangkan dengan pengambilan diet rendah protein bersama 50 gram Gum Arabic al-Manna untuk tempoh setiap hari. Hal ini mempunyai kaitan dengan keupayaan perkumuhan nitrogen najis yang lebih besar dan urea serum lebih rendah berbanding pesakit yang hanya memakan diet rendah protein sahaja tanpa pengambilan Gum Arabic al-Manna. Ureamia yang menurun ini dapat meminimakan kekerapan dialisis di samping itu dapat memberi harapan yang lebih baik kepada kualiti hayat bagi pesakit buah pinggang kronik.
 • Kajian telah dibuat oleh Adil Ahmed Ali et. al. (2008) dari Faculty of Medicine, Department of Biochemistry and Nutrition, University of Gezira, Wad Medani, Sudan. Beliau mendapati pengambilan Gum Arabic al-Manna boleh mengurangkan kesan buruk pesakit buah pinggang kronik. Kajian ini telah dilakukan ke atas 36 pesakit buah pinggang kronik (CRF).
 • Kajian yang dibuat oleh Glover et. al. (2009) turut mencadangkan Gum Arabic al-Manna dapat membantu merawat penyakit jantung.
 • Terdapat kajian yang menunjukkan pengambilan Gum Arabic al-Manna sebanyak 15 gram hingga 30 gram selama 30 hari dapat mengurangkan paras kolesterol dalam darah. Keberkesanannya mungkin berbeza bagi sesetengah orang.
 • Kajian terhadap pengguna yang mengambil Gum Arabic al-Manna sebanyak 30 hingga 50 gram sehari dapat mengurangkan lemak dan menurunkan berat badan.
 • Pakar dari Sudan yang berkait dengan penggunaan makanan tambahan Gum Arabic al-Manna Dr. Isam Siddiq, menjelaskan khasiat al-Manna mempunyai unsur prebiotik yang sangat penting untuk bekalan tenaga bagi badan dan membantu prestasi usus.
 • Seorang pakar pediatrik yang melakukan penyelidikan perubatan ke atas Gum Arabic al-Manna Prof. Omaima Mohi-Eddin Sabir berkata, ia terbukti berkesan dalam merawat pelbagai jenis penyakit yang berkaitan usus. Menurut beliau keberkesanannya mungkin berbeza bagi sesetengah orang.
 • Keberkesanan Gum Arabic al-Manna dipercayai berupaya mengurangkan masalah penyakit jantung. Menurut kajian yang dilakukan oleh pensyarah di Kolej Kebangsaan Sudan, Hamid al-Amin kegunaan Gum Arabic al-Manna juga dilakukan untuk pesakit selesema dan cirit-birit. Sambil menambah, Gum Arabic al-Manna juga dapat membantu pesakit kencing manis dengan meningkatkan kecekapan insulin.
 • Terdapat kaedah yang digunakan untuk kegunaan pesakit seperti kencing tidak lawas, sakit saluran kencing dan buasir dengan mengamalkannya secara bancuhan minuman sebanyak 25 gram sebelum tidur malam dan 25 gram sebelum sarapan pagi. Minum Gam Arabic al-Manna 25 gram sebelum tidur juga dikatakan dapat membuang toksin dalam badan dan berupaya menghalang serangan kanser kolon.

Ternyata Gum Arabic Al-Manna mempunyai 1001 rahsia kesihatan untuk diamalkan bagi manusia keseluruhannya. Manfaat yang diperolehi tentunya memberikan hasil yang lebih baik untuk kehidupan seharian. Kajian yang didapati samada dalam bentuk penulisan, journal dan sebagainya membuktikan manfaat Gum Arabic Al-Manna bukan sekadar sesuatu makanan yang terdapat banyak perbahasan mengenainya, bahkan dengan penemuan para pengkaji akhir-akhir ini banyak mengungkap rahsia di sebalik ‘Getah Arab’ yang terdapat pada pohon berduri acacia senegal di tengah-tengah kegersangan padang pasir luas dari sebuah negara terbesar di Afrika, Sudan.

Bagaimana Untuk Mendapatkan Gum Arabic Al-Manna?

Anda boleh menghubungi kami melalui SMS atau WhatsApp di 014-507 5708 (Nurul Huda) untuk mendapatkan maklumat dan panduan berkenaan Serbuk Al-Manna Gum Arabic (RM30/150gram). Penghantaran produk Gum Arabic Al-Manna/ Getah Arab/ Gam Arab/ Akasia/ Acacia melalui Pos Laju Malaysia dan kami juga membuat penghantaran sendiri (COD) ke destinasi anda bagi kawasan Kota Bharu dan sekitarnya.

[contact-field label="Nama" type="name" required="1"/][contact-field label="Email" type="email"/][contact-field label="Nombor Telefon" type="text" required="1"/][contact-field label="Tempahan/ Pertanyaan" type="textarea" required="1"/][/contact-form

gum arabic, gam arab, getah arab, akasia, acacia, almanna, manfaat

gum arabic, gam arab, getah arab, akasia, acacia, almanna

Apa Itu Gum Arabic Al-Manna

Al-Manna :  Getah Arab, Gam Arab, Akasia, Acacia dan Gum Arabic

Gum Arabic dikenali juga sebagai getah arab, gam arab, akasia, acacia dan pada sebutan bahasa asalnya (Arab) dipanggil ‘somghu’ dan ada yang menamakannya sebagai ‘al-Manna’. Ia merupakan produk getah yang dihasilkan dari dahan pokok acacia senegal yang boleh didapati di padang pasir Oasis, Afrika Utara, benua kecil India, Asia Barat dan banyak ditemui di dunia Arab. Ia dipercayai berasal dari Sudan.

Sudan muncul sebagai pengeluar terbesar negara Arab sedunia dalam produksi Gum Arabic Menurut portal kesihatan National Center for Biotechnology Imformation, Gum Arabic terkenal dalam amalan perubatan masyarakat Arab terutama dalam merawat pesakit yang mengalami masalah kegagalan buah pinggang kronik (CRF), walaupun tiada dalil kajian saintifik yang kukuh. Berdasarkan maklumat NCBI juga, pengambilan Gum Arabic dapat mengurangkan peratusan lemak dalam badan dan ia boleh digunakan untuk rawatan obesiti.

Gum Arabic (GA [Acacia senegal]) is reputed, in Arabian medicinal practices, to be useful in treating patients with chronic renal failure (CRF), albeit without strong scientific evidence.

Gam Arab diperakui dapat membantu masalah kembung perut, cirit-birit dan sembelit. Penggunaan Gum Arabic juga dilihat sebagai komponen utama dalam penyediaan minuman sirap ringan seperti Coca-Cola dan Pepsi. Getah Arab membantu pengekalan dan ketahanan kandungan gula dalam minuman karbonat tersebut agar berada di tahap seragam dan tidak mendap ke bawah.

Keajaiban Gum Arabic Sudan

Menurut portal National Public Radio, penggunaan Gum Arabic telah lama digunakan oleh masyarakat dunia termasuk di zaman awal tamadun Mesir. Gum Arabic digunakan oleh Firaun untuk proses ketahanan mumia. Getah Arab juga turut digunakan di zaman al-Kitab sebagai bahan untuk ketahanan pada cat.

Pihak perubatan menggunakan Gum Arabic sebagai bahan untuk menyimpan ubat-ubatan sebelum memisahkannya ke dalam bentuk yang berbeza. Pengemulsi atau pelarut semulajadi ini berupaya menyatukan bahan-bahan tidak larut dan mengekalkannya dalam tempoh yang lama. Selain itu, Gam Arab ini juga digunakan untuk mengekalkan ketahanan dakwat pada percetakan akhbar.

Gum Arabic Terdapat Dalam Al-Quran?

Terdapat dakwaan sebahagian pendapat, Getah Arab yang disebut sebagai al-Manna ini dipercayai merujuk kepada surah al-Baqarah, ayat 57. Terdapat perkataan al-Manna yang menjadi simbol kepada penemuan kaedah penjagaan kesihatan dan dijadikan sebagai makanan tambahan supplement yang berkesan.

Maksud ayat tersebut: “Dan Kami naungi kalian dengan awan dan Kami turunkan kepada kalian manna dan salwa. Makanlah dari makanan yang baik-baik yang telah Kami berikan kepada kalian. Dan tidaklah mereka menganiaya Kami, tetapi merekalah yang menganiaya diri mereka sendiri”.

Namun kebenarannya hanya Allah yang lebih mengetahui di atas dakwaan yang mengaitkan produk Gum Arabic al-Manna ini mempunyai hubungan dengan ayat yang diturunkan.

Adapun penggunaan perkataan al-Manna pada sesuatu nama produk, nama restoran dan sebagainya bukan menjadi masalah. Panggilan al-Manna pada getah arab ini telah digunakan oleh kebanyakan masyarakat Sudan terutama pekerja yang terlibat di ladang tanaman pokok akasia.

Terdapat banyak perbahasan di kalangan ahli tafsir berkaitan maksud al-Manna yang digunakan pada ayat ke-57 surah al-Baqarah ini. Berikut ringkasan huraian terpilih dari ulama tafsir berkaitan maksud al-Manna.

 1. Ali ibnu Abu Talhah meriwayatkan dari Ibnu Abbas, bahawa manna turun kepada mereka di pokok-pokok, lalu mereka memanjat pokok tersebut untuk mendapatkan manna dan memakannya dengan sepuas-puasnya.
 2. Mujahid mengatakan sesungguhnya manna itu adalah getah. Sementara Ikrimah pula mengatakan manna merupakan sesuatu makanan yang diturunkan oleh Allah kepada mereka seperti hujan gerimis.
 3. As-Saddi menjelaskan bahawa mereka telah berkata, “Hai Musa, bagaimanakah kami dapat hidup di sini tanpa makanan?”. Maka Allah menurunkan kepada mereka manna. Manna itu turun dan jatuh pada pohon zanjabil.
 4. Qatadah mengatakan bahawa manna turun di mana tempat mereka berada seumpama turunnya salju, bentuknya lebih putih berbanding susu dan rasanya lebih manis berbanding madu; manna turun kepada mereka bermula dari fajar (subuh) hingga terbitnya matahari.
 5. Ar-Rabi’ ibnu Anas menjelaskan bahawa manna merupakan minuman yang diturunkan kepada mereka (kaum Bani Israel), rupanya seperti madu; mereka mencampurkan mannna dengan air dan meminumnya.

Tujuan utama dari perbahasan ahli tafsir dapat disimpulkan maksud yang disampaikan berkaitan al-Manna hakikatnya hampir mempunyai persamaan dan tidak terlalu jauh. Di kalangan ahli tafsir ada yang mengatakan al-Manna sebagai minuman, ada yang menafsirkan al-Manna sebagai makanan. Kenyataannya hanya Allah yang lebih mengetahui. Kesimpulannya al-Manna adalah kurniaan Allah kepada hambaNya samada berbentuk makanan, minuman dan selainnya di dalam rahsia pengetahuan Allah S.W.T. -Sila rujuk lebih banyak lagi huraian ahli tafsir berkaitan maksud al-Manna.

Hakikatnya, kebaikan dan manfaat yang terdapat pada Getah Arab ini diperakui sendiri oleh  Pengurus Besar pengeksport Getah Arab terbesar Sudan, Gum Arabic Company, Hassan Osman Abdel Nour berkata:

The botanist who identified Acacia Senegal first saw it in Senegal, but it turned out to be Acacia Senegal is more common in Sudan than anywhere in the belt. . . It’s an endowment from God. We did nothing about it.

Kesan Perubahan Iklim Terhadap Gum Arabic

Setiap tahun Sudan mengeksport puluhan ribu tan gula mentah atau Getah Arab ke eropah untuk diproses dan disebarkan ke seluruh dunia mengikut permintaan tinggi dunia yang memerlukan makanan kesihatan Gum Arabic al-Manna. Walau bagaimana pun, penyebaran produk Getah Arab ini melalui sedikit penurunan berbanding dahulu ekoran kesan perubahan iklim yang melanda Sudan dipercayai salah satu faktor yang membawa pengecutan hasil tanaman.

Dari segi ekologi, pokok acacia senegal ini hidup subur di kawasan berbukit dan berbatu kering. Spesis ini dapat bertahan lasak walau dalam keadaan cuaca buruk sebagaimana laporan portal Purdue University.

Gum Arabic al-Manna bertindak sebagai pengemulsi semulajadi untuk memberikan kesihatan yang lebih baik. Pengertian emulsi menurut buku Teknik Pemisahan Dalam Analisis Kimia ialah emulsi merupakan hasil daripada kemasukan satu pelarut ke dalam satu fasa pelarut berterusan yang tidak terlarut campur. Naskah akademik terbitan UTM Press ini boleh didapati di Penerbit UTM, Amazon dan MPH.

Gum Arabic Al-Manna 100% Semulajadi

Gum Arabic al-Manna tiada bahan tiruan dan bahan tambahan. Getah Arab ini 100% semulajadi diambil dari pokok. Oleh itu ia lebih bebas dari kesan sampingan. Gam Arab lebih mudah diminum kerana ia bersifat mudah larut dalam semua jenis air, penyediaannya ringkas, segera dan mudah.

Harga yang ditawarkan untuk memiliki al-Manna sangat berbaloi untuk pelaburan kesihatan. Produk Gum Arabic al-Manna yang dipakej semula kepada jenama ‘Ameer’  sangat berkhasiat dan berkualiti di samping kandungannya dari gred terbaik.

Gum Arabic al-Manna sesuai untuk semua peringkat usia. Getah Arab ini boleh digunakan untuk bayi, kanak-kanak, orang dewasa, warga emas dan ibu mengandung. Gam Arab ini juga boleh dimanfaatkan untuk meningkatkan kesihatan.

Gum Arabic ini juga digunakan untuk membantu pesakit darah tinggi, kencing manis, buah pinggang, cirit-birit, sembelit dan banyak lagi untuk tujuan kesihatan. Sila rujuk artikel seterusnya untuk mengetahui lebih banyak khasiat dan manfaat Gum Arabic al-Manna untuk penyakit-penyakit tertentu dan hasil kepuasan pengguna (testimoni).

Bagaimana Untuk Mendapatkan Gum Arabic Al-Manna?

Anda boleh menghubungi kami melalui SMS atau WhatsApp di 014-507 5708 (Nurul Huda) untuk mendapatkan maklumat dan panduan berkenaan Serbuk Al-Manna Gum Arabic (RM30/150gram). Penghantaran produk Gum Arabic Al-Manna/ Getah Arab/ Gam Arab/ Akasia/ Acacia melalui Pos Laju Malaysia dan kami juga membuat penghantaran sendiri (COD) ke destinasi anda bagi kawasan Kota Bharu dan sekitarnya.


gum arabic, gam arab, getah arab, akasia, acacia, almanna